Makceh daUn kelaDi...

Tuesday, March 15, 2011

Jom Belajar Tulis Jawi

Kita didedahkan dengan pelbagai bahasa sejak kita lahir lagi..Mula2 didedahkan dengan bahasa pertama. Korang tau x apa bahasa pertama? bahasa pertama ialah bahasa yang diperoeh oleh seseorang sejak lahir lagi. dikenali juga sebagai bahasa ibunda...kemudian didedahkan pula dengan bahasa kedua. apa pulak bahasa kedua nih???Bahasa kedua ialah bahasa yang diperoeh selepas memperoleh bahasa pertama. 

Memandangkan hari Jumaat merupakan hari yang digalakkan untuk menggunakan bahasa Jawi, jadi, sedikit perkongsian la...Tak semua boleh menulis atau memahami bahasa jawi..Korang x perlu dah nak install software untuk tulisan2 jawi nih..sebab apa yang aku nak kongsi nih lebih memudahkan...
Harap dapat membantu korang k....

Klik je link nih : Ejawi Online
lepas tu akan keluar seperti lam gambar kat bawah nih...
Korang taip je apa2 je yang korang nak cakap..then, kalau nak convert ke dalam bahasa jawi..just klik pada word convert kat bawah sekali...secara automatik...perkataan yang kita tulis tadi akan di convert ke dalam bahasa jawi..mudah kan...ce cuba...ce cuba...heheheehe


No comments:

Post a Comment

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...